Ще се опитам да отговоря на някой от най-често задаваните въпроси.

В последните години има една тенденция датите да се запазват почти година по-рано от деня на сватбата, логично е, при такова дългосрочно планиране да възникнат въпроси:

  • Какво ще стане, ако ви сполети инцидент или друго кризисно събитие, заради което не можете да снимате? Преди години една от първите ми булки, много държеше да й обещая, че нищо няма да ме сполети до сватбата (е, аз се надявах и след това нищо да не ме сполети). Надявам се силно всички да бъдем в чудесно здраве, когато дойде денят на Вашата сватба, но все пак имам широк кръг от колеги на едно телефонно позвъняване разтояние. Досега не ми се е случвало и се надявам и занапред да не ми се налага да ползвам тази си мрежа от контакти. Но, ако аз съм поела агажимент да снимам Вашето събитие, то ще направя най-доброто възможно , за да го подсигуря.
  • Какво ще стане, ако ви се развали техниката? Бъдете сигурни, че няма сериозен фотограф, който да излиза на снимки с една камера. Много се спекулира с вида на техниката, истината е, че ако човек може да снима и умее да „лови“ моментите и светлината, той вероятно ще успее да заснеме едно събитие с каквато и да е техеника.
  • Снимате сама, как ще успеете да заснемете всичко? Честно- снимам сама в една голяма част от времето и досега не съм имала проблеми да заснема сама дадено събитие. Но по важното е, че това е стилът ми на снимане, снимам динамично и подвижно и това всъщност ми харесва:)
  • Гледахме снимки на приятели и нашите не са такива? Много е важно хората да правят адекватни сравнения- ако вашите приятели са се съчетали на о.Санторни, имали са страхотна сесия на плажа, а Вашата сватба е била в града и сте имали сесия в близкия парк, няма фотограф на земята, който да ви направи “ като техните снимки“. Красивите снимки от сесия, изискват време и подходяща локация, добра организация, но най-вече разбиране, че подбни снимки изискват поне 2ч.  и желание от страна на двойката. Снимала съм прекрасни двойки, на страхотни места и нямам една снимка за показване, защото просто не са планирали сесия.
  • Нямам достатъчно снимки с роднините! Това е изцяло въпрос на организация. Ако не сте предвидили време за т.н „официални снимки“, ритуалите са планирани близо един до друг и просто няма време, трябва да разбирате, че фотографа не е и не може да бъде организатор на Вашия ден. Аз мога да ви кажа в предварителните разговори как е добре да стане и кога има подходящ момент за това, но вие сте тези, които решавате кое е важно за вас. Така, че в общия случай, фотограф и оператор се движат плътно с двойката и снимат това, което е планирано, така както е планирано.
  • Защо пише, че цените на сайта са орентировъчни ? Защото се старая да персонализирам офератата си и когато ми изпратите мейл с детайли за тържеството, аз ще Ви дам оферта, съобразена с вашия план и разбира се отговаряща на моят ценови диапазон.
  • Защо снимате толкова много, а не ни  давате  всички кадри?Снимам активно през цялото време, за да уловя моментите и атмосферата на Вашата сватба. Малко вероятно е да ме видите да седя, освен по времето, когато гостите  вечерят, което не  означава, че ще получите “2800”кадъра, а означава, че  ще имам достатъчно материал, за да подбера най -добрите и сполучливи  кадри.
  •  Защо не ни  давате оригиналите? Първо, защото е малко вероятно да успеете  да ги видите – некомпресираните снимки са в  RAW  формат, нужно е да преминат  през първична обработка, за да могат да се гледат на всяко устройство. Второ, защото смятам, че моята отговорност към вас като фотограф е да предам добре селектирани и обработени кадри. Не предавам и не пазя необработени кадри, като всички кадри са с еднакво качество и сходна обработка. Разбира се има  такива, които ме грабват и с тях  си  играя повече, но това  попада в графата ” виждане на  твореца”:)))

Ако има  въпрос, на който не сте  намерили отговор, моля не се колебайте да ме попитате:)